Radiografia de la conspiranoia: Negacionisme del SARS Cov 2 i la Covid-19 (VI) per Cesc Fortuny i Fabré

 

 

 

Si bé la idea de conspiranoia no és alièna a la societat ni a la cultura popular, és curiós com una infinitat d'idees conspiranoiques passen per veritats per a una majoria de persones, encara que això no necessàriament es produeix amb les mateixes idees per a les mateixes persones, és a dir que el que és percebut com conspiranoia per a uns, no ho és per a altres. En definitiva, aquest treball pretén exposar el que l'àmbit acadèmic reconeix sobre la teoria de la conspiració, exposant el que els divulgadors acreditats ens fan arribar a través dels seus treballs així com algunes idees que els propis grups afins a les teories conspiratives difonen sobre llurs seus creences

 

 

Médicos por la Verdad IV:

 

Els referents:

Dolors Cahill és llicenciada en biologia i professora a la facultat de medicina de la University College de Dublín i presidenta del Irish Freedom Party, un partit polític euroescèptic d'extrema dreta a la República d'Irlanda, llançat el 8 de setembre de 2018. I és també un dels referents citats per diversos integrants de el grup Médicos por la Verdad. Va aparèixer al programa televisiu nord americà de Matthew Bigtree, productor i defensor de l'col·lectiu anti vacunes. Va produir el documental Vaxxed: Drom Cover-Up to Catastrophe de 2016 (Vacunat: de l'encobriment a la catàstrofe), en el qual es tracta d'establir un vincle entre les vacunes i l'autisme en base als estudis d'Andrew Wakefield, un metge britànic expulsat de l'escola de metges i amb diversos processos judicials oberts, que ja he citat en altres articles d'aquesta sèrie.

Heiko Schoening és un metge militar d'Hamburg. És membre de la plataforma United Health Professionals (UHP) que denuncia totes les mesures que considera exagerades respecte a la Covid-19. Resulta curiós, això sí, que tot i el molt que es parla d'aquesta organització en espais proclius a la conspiranoia, tan sols és possible trobar una pàgina de Facebook, un mail de Gmail i poc més. És també fundador d'un altre grup a Alemanya més crític si és possible amb aquestes mesures, ja que segons ell, no hi ha proves mèdiques que les justifiquin. Heiko sosté que les mesures que s'estan adoptant són altament perjudicials per a les persones. A Alemanya haurien causat moltes morts, per exemple operacions urgents posposades (referint-se a la medicina de cribratge). Diu haver fundat una comissió internacional per a la investigació de la Covid-19, en què intervindrien professionals d'Alemanya, Àustria, i ara també d'Espanya (Médicos por la Verdad). No obstant això no aclareix com està constituïda aquesta comissió, ni els que la formen, més enllà dels ja esmentats metges de família, ni tampoc quines serien les seves funcions o en què consistirien les seves hipotètiques investigacions. En tot cas, el que si ha fet és demanar diners per sufragar "totes les plataformes creades", incloent Médicos por la Verdad.



Luc Montagnier doctorat en medicina a la Universitat de Poitiers, França. El 2008 va obtenir el Premi Nobel de Medicina, juntament amb Françoise Barré-Sinoussi, pel descobriment del virus d'immunodeficiència humana (VIH). Defensa que el SARS Cov 2 és un virus creat en un laboratori de Wuhan que per error humà es va escapar del control. Les declaracions de Montagnier es basen en un estudi d'un grupo d'investigadors de l'Instituto Indio de Tecnología de Nueva Delhi. L'estudi va ser publicat i posteriorment retirat pels seus autors en un lloc web on la comunitat científica comparteix anàlisi a temps real sense esperar la verificació d'altres especialistes. Segons el científic, aquest suposat origen artificial del virus ho estaria debilitant, ja que “les parts del virus en què es va inserir el VIH estan mutant ràpidament, provocant la seva autodestrucció”. El seu col·lega viròloga Françoise Barré-Sinoussi amb qui va compartir el premi Nobel, "no quiere ni oír hablar de él"



Conclusions:

El negacionisme relatiu a la SARS Cov-2, està directament lligat a la antivacunació, i per tant comparteix característiques quant a les seves formes i el seu discurs. Com passa amb el segon, també denuncien una conspiració que controla, vigila, domina i manipula la humanitat, al mateix temps que persegueix la dissidència. Es detecten dos grans grups, un que estaria format per persones rellevants o no en la societat, però mancats de cap coneixement científic o tecnològic, i un altre que estaria format per persones amb alguna vinculació amb la medicina, sigui aquesta implicació la carrera de medicina, o alguna altra com biologia etc. A excepció és clar, d'algun viròleg.

A el segon grup pertanyen Médicos por la Verdad, un grup de metges de família, que o bé estan jubilats, o bé en període d'excedència, o expedientats i impossibilitats per seguir exercint la medicina, ataquen tota mesura presa per entendre, protegir la ciutadania i eliminar en la mesura del possible la SARS Cov-2. Sense coneixements provats en investigació, ni publicacions reconegudes, qüestionen obertament tot allò que no connecti amb una manipulació per part de les "elits", el nou ordre mundial, o la infiltració de poders foscos a l'OMS. També afirmen que la possible vacuna serà una forma de manipular a la ciutadania mitjançant la inserció de nanotecnologia, l'enginyeria genètica, la computació quàntica o la tecnologia 5G (la cinquena generació de xarxes mòbils que coneixem i se suposa que permetrà que naveguem 10 vegades més ràpid del que ho fem en l'actualitat).

Els metges que fan servir de referència són afins a l'extrema dreta si no pertanyen directament a algun partit de la mateixa.

La majoria promocionen un llibre pseudocientífic i/o d’autoajuda, i tots demanen diners per a la causa.


Imatges descarregades de unsplash.com


Cesc Fortuny i Fabré

https://radiografiadelaconspiranoia.wordpress.com

Em van néixer a Barcelona, mentre Morrison enviduava a Pamela. Vaig aprendre a domesticar harmòniques i a exhibir-les en circs de puces, on grans hierofantes em van mostrar el camí que porta a el gran forat. Amb ofici, paletes de la paraula m'han ensenyat a enrajolar casa meva. M'agrada fer surf en ones de soroll, m'agrada ensumar llibres com el gos enganxat a l'entrecuix, i en ocasions, sóc funambulista de sis cordes. De molt jove em va interessar el món audiovisual com a eina per trencar el discurs i el llenguatge estructurat.


La meva formació acadèmica és formalment tècnica i tecnològica. Tècnic especialista en màquines elèctriques, i també en instal·lacions i línies elèctriques. Tècnic de manteniment de maquinari, tècnic Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, postgrau en administració de xarxes Linux / Unix.


Fundador del col·lectiu de música experimental Artilleria Pesada. Coorganitzador del "Festival Tremó" a Monistrol de Montserrat. Redactor i codirector de la revista cultural La Náusea. Vaig ser membre de col·lectiu artístic Grup Tremó. He participat en certàmens i festivals de música i art experimental. He estat i estic vinculat a diverses bandes musicals. He publicat dos poemaris i estic present en diverses antologies. Interessat en esoterisme i religions comparades, de l'estudi s'alimenta el meu treball artístic.
Escric poesia i narrativa tant en català com en castellà, així com assaigs en diversos mitjans a la xarxa, publicant també diferents treballs musicals a través de net labels i segells independents.
Acompanyo a diversos poetes en recitals, presentacions i performances amb els meus treballs de música experimental.

Residències artístiques:

• "Un bonic jardí per a destrossar". Experimentació sonora per al projecte Zé Pekeño. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, juny 2015).
• "El luto de los colores". Projecte pictòric-poètic integrat per Jaume Vendrell, Cesc Fortuny i Fabré i Marian Raméntol. Acrílic sobre llenç sense bastidor de 2 x 2 m. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, setembre 2011).
• "Metàfora, en busca del lenguaje único". Projecte conjunt amb Marian Raméntol en què s'experimenta amb imatge, so i paraula en perpètua mutació. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, agost 2011).

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris