Radiografia de la conspiranoia: Negacionisme del SARS Cov 2 i la Covid-19 (I) per Cesc Fortuny i Fabré

   

Si bé la idea de conspiranoia no és alièna a la societat ni a la cultura popular, és curiós com una infinitat d'idees conspiranoiques passen per veritats per a una majoria de persones, encara que això no necessàriament es produeix amb les mateixes idees per a les mateixes persones, és a dir que el que és percebut com conspiranoia per a uns, no ho és per a altres. En definitiva, aquest treball pretén exposar el que l'àmbit acadèmic reconeix sobre la teoria de la conspiració, exposant el que els divulgadors acreditats ens fan arribar a través dels seus treballs així com algunes idees que els propis grups afins a les teories conspiratives difonen sobre llurs seus creences.

 

Cronologia de la Covid-19:

 

  • Els primers casos humans de COVID-19 es van identificar a Wuhan, Xina, al desembre de 2019.
 
  • Un estudi publicat el 24 de gener de 2020 a The The Lancet, va trobar que el cas més antic va ser el d'una persona que va començar a sentir símptomes a l’1 de desembre. També va trobar que aquesta persona no estava lligada a el mercat de Wuhan, on es creu que va començar el brot.
 
  • El 4 de maig de 2020, el metge francès Yves Cohen va afirmar que va tractar a un home amb COVID-19. Aquest seria el primer pacient amb aquesta malaltia a Europa.
 
  • El 32 de desembre de 2019 es va reportar a l'OMS que 27 persones patien un tipus de pneumònia de causa desconeguda. Segons una publicació de març de 2020 de South China Morning Post, per a aquest moment es trobaven contagiades 266 persones, d'acord a dades d'autoritats xineses.
 
  • El 9 de gener de 2020 la OMS va confirmar que un nou tipus de coronavirus havia estat aïllat en una persona hospitalitzada. El mateix dia, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties va publicar la seva primera valoració de risc. L'OMS també va informar que les autoritats xineses havien actuat ràpidament, identificant el nou coronavirus en les primeres setmanes després de l'esclat del brot. La primera mort a causa del virus va ser la d’un home de 61 anys que era un client regular del mercat de Wuhan.
 
  • El 13 de gener de 2020 el CDC que és la base de dades de seqüències genètiques de l'NIH (National Institutes of Health dels Estats Units), va anunciar que el genoma del virus es va publicar a la base de dades GenBank.
 

  • El 21 de gener de 2020 la Organització Mundial de la Salut convoca una reunió del Comitè d'Emergència per determinar si s'està davant d'un perill que posa en risc la salut pública i quines implicacions té en quant a la població mundial. Els Estats Units confirmen el seu primer cas, i és el primer país d'Amèrica a fer-ho.



  • El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros A. Ghebreyesus va dir a la conferència diària que "Europa s'ha convertit ara en l'epicentre de la COVID-19, amb més casos reportats i morts que tota la resta de l'món junt, si exceptuem la Xina ".

  • El 14 de març de 2020 Espanya decreta l'Estat d'Alarma per la pandèmia, per la qual cosa es confina a tota la població i tots els treballadors no imprescindibles deixen de treballar o ho fan des de casa, a més que les escoles, instituts i universitats tanquen.

  • El 18 de març l'Organització Mundial de la Salut posa en marxa l'assaig clínic Solidaritat, que té per objecte generar dades sòlides de tot el món per trobar els tractaments més eficaços contra el COVID-19.

  • El 2 d'abril de 2020 El nombre de casos confirmats de persones que han estat infectades pel virus (incloent persones ja recuperades o mortes) a nivell mundial arriba al milió.

  • El 22 de juny els casos confirmats arriben als 9 milions. El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus va dir que els contagis s'estaven accelerant en el món i va recordar que hi va haver un milió de nous casos en els passats vuit dies.

  • El 7 de juliol de 2020 Jair Bolsonaro, president del Brasil dóna positiu al coronavirus, convertint-se en el tercer president d'Amèrica contagiat amb el virus.

  • El 8 d'agost de 2020 Brasil va superar els 3 milions de casos i es va convertir en el segon país a registrar 100.000 morts per COVID-19.

  • El 7 de setembre de 2020 l'Índia va superar al Brasil i es va convertir en el segon país amb més casos de COVID-19.
 


Algunes dades a tenir en compte:


En realitat L'Institut de Virologia de Wuhan és un institut de recerca de virologia administrat per l'Acadèmia Xinesa de les ciències. El 2015, el Laboratori Nacional de Bioseguretat es va completar en col·laboració amb enginyers francesos de Lió, i va ser el primer laboratori de nivell bioseguretat 4 (BSL-4) que es va construir a la Xina continental, encara que es va fundar en 1956 com a Laboratori de Microbiologia de Wuhan.

 

L'Institut de Tecnologia de Massachusetts és una universitat privada de Cambridge fundada el 1861 que utilitza el model d'universitats politècniques posant l'accent en la instrucció de laboratori, està considerada com una de les millors universitats del món. En els últims 60 anys, les disciplines educatives s'han expandit més enllà de la física i l'enginyeria a camps com la biologia, l'economia, o la lingüística.

 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) és l'organisme de l'Organització de les Nacions Unides que s'encarrega de la prevenció, promoció i intervenció a nivell mundial de la salut. La primera reunió d'aquesta organització va tenir lloc a Ginebra el 1948. Els 195 estats membres de l'OMS governen l'ens per mitjà de l'Assemblea Mundial de la Salut, que està composta per representants de cada un d'ells.



Imatges descarregades de <a href="http://www.freepik.com">Designed by Freepik</a>, web de la OMS, unsplash.com

 

 


Cesc Fortuny i Fabré

https://radiografiadelaconspiranoia.wordpress.com

Em van néixer a Barcelona, mentre Morrison enviduava a Pamela. Vaig aprendre a domesticar harmòniques i a exhibir-les en circs de puces, on grans hierofantes em van mostrar el camí que porta a el gran forat. Amb ofici, paletes de la paraula m'han ensenyat a enrajolar casa meva. M'agrada fer surf en ones de soroll, m'agrada ensumar llibres com el gos enganxat a l'entrecuix, i en ocasions, sóc funambulista de sis cordes. De molt jove em va interessar el món audiovisual com a eina per trencar el discurs i el llenguatge estructurat.


La meva formació acadèmica és formalment tècnica i tecnològica. Tècnic especialista en màquines elèctriques, i també en instal·lacions i línies elèctriques. Tècnic de manteniment de maquinari, tècnic Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, postgrau en administració de xarxes Linux / Unix.


Fundador del col·lectiu de música experimental Artilleria Pesada. Coorganitzador del "Festival Tremó" a Monistrol de Montserrat. Redactor i codirector de la revista cultural La Náusea. Vaig ser membre de col·lectiu artístic Grup Tremó. He participat en certàmens i festivals de música i art experimental. He estat i estic vinculat a diverses bandes musicals. He publicat dos poemaris i estic present en diverses antologies. Interessat en esoterisme i religions comparades, de l'estudi s'alimenta el meu treball artístic.
Escric poesia i narrativa tant en català com en castellà, així com assaigs en diversos mitjans a la xarxa, publicant també diferents treballs musicals a través de net labels i segells independents.
Acompanyo a diversos poetes en recitals, presentacions i performances amb els meus treballs de música experimental.

Residències artístiques:

• "Un bonic jardí per a destrossar". Experimentació sonora per al projecte Zé Pekeño. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, juny 2015).
• "El luto de los colores". Projecte pictòric-poètic integrat per Jaume Vendrell, Cesc Fortuny i Fabré i Marian Raméntol. Acrílic sobre llenç sense bastidor de 2 x 2 m. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, setembre 2011).
• "Metàfora, en busca del lenguaje único". Projecte conjunt amb Marian Raméntol en què s'experimenta amb imatge, so i paraula en perpètua mutació. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, agost 2011).

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris