Radiografia de la conspiranoia IV: Zeteticisme per Cesc Fortuny i Fabré

 

Si bé la idea de conspiranoia no és aliè a la societat ni a la cultura popular, és curiós com una infinitat d'idees conspiranoiques passen per veritats per a una majoria de persones, encara que això no necessàriament es produeix amb les mateixes idees per a les mateixes persones, és a dir que el que és percebut com conspiranoia per a uns, no ho és per a altres. En definitiva, aquest treball pretén exposar el que l'àmbit acadèmic reconeix sobre la teoria de la conspiració, exposant el que els divulgadors acreditats ens fan arribar a través dels seus treballs així com algunes idees que els propis grups afins a les teories conspiratives difonen sobre llurs seus creences.

 

Zeteticisme


El zeteticisme, segons els seus defensors, difereix del mètode científic en que usant aquesta forma "d’investigació", un basa les seves conclusions en l'experimentació i l'observació, en lloc de revisar una teoria inicial que ha de ser provada o refutada. Un zetètic es fa la pregunta i es posa a treballar fent observacions i realitzant experiments per respondre a aquesta, en lloc d'especular sobre quina podria ser la resposta. Per exemple, en qüestionar la forma de la Terra, el zetètic no elabora una hipòtesi que suggereixi que la Terra és rodona o plana per després procedir a posar a prova aquesta hipòtesi; dissenya un experiment que determinarà la forma de la Terra. Posteriorment basa la seva conclusió en el resultat d'aquest experiment.

Certs parapsicòlegs, ufòlegs, homeòpates i molts defensors de suposades conspiracions de tota mena, pensen que aquest és un mètode més raonable que el mètode científic perquè elimina qualsevol noció preconcebuda i els biaixos que pugui causar la formació d'una hipòtesi, i deixa la conclusió completament al nivell observat. Però la realitat és que l'experimentador afronta l'experiment amb una idea preconcebuda, sense haver-la posat a prova en un marc teòric. A més, al zeteticisme no es contempla la falsabilitat, i aquest en un concepte sense el qual no es poden discutir ni debatre les conclusions que s'exposen.


Samuel Rowbotham va ser el primer a usar el terme en referència a les seves autodenominades investigacions sobre la Terra plana, en les quals, partia d'una idea preconcebuda extreta del llibre de la Gènesi a la Bíblia, on Rowbotham deia que es descrivia una Terra plana. Gràcies al mètode zetètic i amb la idea preestablerta que la Terra havia de ser plana, va iniciar una sèrie d'experiments destinats a demostrar que efectivament ho era. Sota el pseudònim de Parallax va escriure un pamflet en contra de el model heliocèntric anomenat Zetetic Astronomy, i més tard va fundar Zetetic Societies al Regne Unit i als EEUU. Així mateix, va editar la revista mensual The Zetetic and Anti-Theorist: a monthly journal of practical cosmography. Després de la seva mort, Lady Elizabeth Blount va establir una Universal Zetetic Societies que va ser succeïda a mitjan el segle XX per la International flat Earth Society, de Samuel Shenton.

Va ser Rowbotham qui aplicant el mètode zetètic, va idear l'experiment de el vell canal de Bedford per determinar si la superfície de l'aigua és corba, raonant que si l'aigua no es corba, és perquè no s'ajusta a una superfície esfèrica. El mètode ha estat la pedra angular de la noció de la Terra plana des de llavors.



Segons els zetètics moderns:

El zeteticisme és l'aproximació crítica, no dogmàtica, però amb ment oberta i curiosa sobre diversos fenòmens, teories i hipòtesis no ortodoxes dins de la ciència. El zetètic busca examinar objectivament la millor evidència que puguin oferir aquestes teories heterodoxes. Aquí oferirem el nostre punt de vista sobre diversos temes i procurarem assumir la posició "zetètica" sobre els més variats tòpics: científics, filosòfics, socials i personals.


Aquesta descripció la podem trobar copiada paraula per paraula en nombrosos blogs i espais dedicats a la divulgació de diverses conspiranoies. En l'anàlisi zetètic no s'usa el mètode científic, per tant està subjecte a biaixos importants que invaliden l'anàlisi objectiva i deixen en última instància les conclusions, en mans de la creença.

Un dels molts casos analitzats pel mètode zetético és el cas de l'ex Dr. Ryke Geerd Hamer, autodenominat descobridor de la Nova Medicina Germànica, que va investigar els suposats efectes curatius dels sons i la música entre altres coses.



S'explica en diversos espais cibernètics i en xarxes socials, que el Dr. Hamer va compondre una cançó per a la seva esposa. Per pur accident, el Dr. Hamer va afirmar haver descobert que aquesta cançó semblava tenir un efecte curatiu en cert tipus de malalties que són: nens amb retards en el desenvolupament, problemes d'aprenentatge, hiperactivitat, síndrome de dèficit d'atenció, autisme i (possiblement, això estaria en investigació encara i no hi hauria promesa curativa ni terapèutica alguna) amb Síndrome de Down, que haurien suposadament respost positivament a aquesta melodia.

Sobre les investigacions concretes, on es van fer, on es van publicar els estudis, de les conclusions i els mètodes utilitzats, ningú en parla. A destacar l'aparició de l'autisme en la llista de malalties susceptibles de ser curades, tenint en compte que el que anomenem col·loquialment autisme, no existeix com a malaltia. Segons el web Medline Plus que és un servei informatiu de salut per a pacients, familiars i amics, i que és produït per la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units (NLM, per les sigles en anglès), El trastorn de l'espectre autista (TEA) és una afecció neurològica i de desenvolupament que comença en la infantesa i dura tota la vida. Afecta com una persona es comporta, interactua amb altres, es comunica i aprèn. Aquest trastorn inclou el que es coneixia com a síndrome d'Asperger i el trastorn generalitzat de el desenvolupament no especificat ... No es coneixen les causes de l'trastorn de l'espectre autista. Les investigacions suggereixen que tant els gens com els factors ambientals juguen un paper important ... Actualment, no existeix un tractament estàndard per al TEA ...

Sembla rellevant destacar la frase en les suposades afirmacions de Hamer (possiblement, això està en investigació encara i no hi ha promesa curativa ni terapèutica alguna) referint-se a la curació per escolta d'una peça musical de la seva autoria de la síndrome de Down. Tot i que la frase sembla un disclaimer en tota regla, tampoc sembla que qui afirma l'eficàcia de tal teràpia, tingui massa idea del que és la síndrome de Down. Segons diu la web Medline Plus, la síndrome de Down es presenta en persones que neixen amb una còpia addicional de l'cromosoma 21. Les persones amb aquesta síndrome poden tenir problemes físics així com també discapacitats mentals. Cada persona amb aquesta afecció és diferent. És a dir, que la síndrome de Down, a l'igual que el trastorn de l'espectre autista, tampoc es considera una malaltia i per tant no es pot parlar de curació.


Segons podem llegir en wikipedia; Ryke Geerd Hamer (Mettmann, 17 de maig de 1935-2 de juliol de 2017), metge inhabilitat alemany, va ser el creador de l'anomenada Nova Medicina Germànica o per les seves sigles NMG, anteriorment cridada Nova Medicina Germana i Nova Medicina, un sistema de pseudomedicina que proclama curar el càncer i altres malalties. La Lliga Suïssa contra el Càncer ha qualificat l'enfocament de Hamer com «perillós, especialment perquè dóna als pacients una falsa sensació de seguretat tal que els porta a abandonar altres tractaments efectius» ... Hamer va tenir llicència per practicar medicina des de 1963 fins a 1986, quan li va ser revocada per negligència i mala praxi. El seu sistema va cridar l'atenció pública en 1995, quan els pares d'una nena, Olivia Pilhar, qui patia càncer, van rebutjar el tractament mèdic en favor dels mètodes de Hamer. Hamer va ser acusat de mala praxi i posteriorment condemnat i empresonat en diversos països europeus ... Hamer afirmava que el seu mètode és una alternativa «germànica» a la medicina clínica convencional, que segons ell és part d'una conspiració jueva per delmar als no jueus ...

Aquest últim punt és el que connecta tot això amb la conspiranoia, segons llegim en wikipedia, Hamer manté que hi ha una conspiració sionista genocida que vol silenciar: Hamer proposava que el seu mètode era una alternativa "germànica" a la medicina clínica convencional, que segons ell és part d'una conspiració jueva per delmar als no jueus que anomena "el crim més repulsiu de la història de la humanitat". En això, Hamer va repetir les afirmacions antisemites del metge nazi Gerhard Wagner. Més precisament, Hamer va afirmar que la quimioteràpia i la morfina es fan servir per "assassinar en massa" a la civilització occidental, mentre que aquests tractaments no s'usen a Israel. Hamer va promoure la idea (falsa) que la majoria dels oncòlegs alemanys eren jueus i que "cap jueu és tractat amb quimioteràpia a Alemanya". Segons ell, les agulles hipodèrmiques s'usen durant la quimioteràpia per implantar "xips" que contenen "càmeres de verí" que es poden activar per satèl·lit per matar pacients específics. Va proposar que la campanya de vacunació contra la grip porcina de 2009 també va ser utilitzada per marcar a les persones amb aquests "xips" i va negar l'existència de VIH. Hamer també afirmava que la negació del reconeixement de les seves teories i la revocació de la seva llicència per practicar la medicina es devien a una conspiració jueva ... El 17 de desembre de l'any 2008, Hamer va presentar un document en el qual suposadament un "rabí major "anomenat" Esra "Iwan Götz confirmava l'existència d'una conspiració entre oncòlegs jueus per a usar la" tortura "de la quimioteràpia en tots els pacients no jueus, mentre que els pacients jueus havien de rebre el tractament" correcte "de la Nova Medicina Germànica. No obstant això Götz és en realitat un negador alemany de l'holocaust que es fa passar per rabí de la «Unió Mundial per a un Judaisme Progressista» i que participa activament en l’intent de reactivar el Reich alemany, el mateix per altra banda, que ha estat condemnat reiteradament pels tribunals alemanys per frau , difamació, ús indegut de títols acadèmics (a l'usar el títol de "rabí Major" que no està legalment protegit a Alemanya), i falsificació de documents, entre d'altres crims ...

El mètode zetètic és en si mateix una conspiranoia, ja que es sustenta sobre les afirmacions del seu creador Samuel Rowbotham que mantenia que la comunitat científica i el mètode científic no eren vàlids per actuar sota interessos econòmics i polítics, tot i que les idees de Rowbotham estaven suposadament extretes de la Bíblia


Imatges extretes de https://www.pexels.com


Cesc Fortuny i Fabré

https://radiografiadelaconspiranoia.blogspot.com

Em van néixer a Barcelona, mentre Morrison enviduava a Pamela. Vaig aprendre a domesticar harmòniques i a exhibir-les en circs de puces, on grans hierofantes em van mostrar el camí que porta a el gran forat. Amb ofici, paletes de la paraula m'han ensenyat a enrajolar casa meva. M'agrada fer surf en ones de soroll, m'agrada ensumar llibres com el gos enganxat a l'entrecuix, i en ocasions, sóc funambulista de sis cordes. De molt jove em va interessar el món audiovisual com a eina per trencar el discurs i el llenguatge estructurat.


La meva formació acadèmica és formalment tècnica i tecnològica. Tècnic especialista en màquines elèctriques, i també en instal·lacions i línies elèctriques. Tècnic de manteniment de maquinari, tècnic Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, postgrau en administració de xarxes Linux / Unix.

Fundador del col·lectiu de música experimental Artilleria Pesada. Coorganitzador del "Festival Tremó" a Monistrol de Montserrat. Redactor i codirector de la revista cultural La Náusea. Vaig ser membre de col·lectiu artístic Grup Tremó. He participat en certàmens i festivals de música i art experimental. He estat i estic vinculat a diverses bandes musicals. He publicat dos poemaris i estic present en diverses antologies. Interessat en esoterisme i religions comparades, de l'estudi s'alimenta el meu treball artístic.
Escric poesia i narrativa tant en català com en castellà, així com assaigs en diversos mitjans a la xarxa, publicant també diferents treballs musicals a través de net labels i segells independents.
Acompanyo a diversos poetes en recitals, presentacions i performances amb els meus treballs de música experimental.

Residències artístiques:

• "Un bonic jardí per a destrossar". Experimentació sonora per al projecte Zé Pekeño. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, juny 2015).
• "El luto de los colores". Projecte pictòric-poètic integrat per Jaume Vendrell, Cesc Fortuny i Fabré i Marian Raméntol. Acrílic sobre llenç sense bastidor de 2 x 2 m. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, setembre 2011).
• "Metàfora, en busca del lenguaje único". Projecte conjunt amb Marian Raméntol en què s'experimenta amb imatge, so i paraula en perpètua mutació. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, agost 2011).

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris