Radiografia de la conspiranoia: Idees fonamentals del Terraplanisme modern per Cesc Fortuny i Fabré

Si bé la idea de conspiranoia no és alièna a la societat ni a la cultura popular, és curiós com una infinitat d'idees conspiranoiques passen per veritats per a una majoria de persones, encara que això no necessàriament es produeix amb les mateixes idees per a les mateixes persones, és a dir que el que és percebut com conspiranoia per a uns, no ho és per a altres. En definitiva, aquest treball pretén exposar el que l'àmbit acadèmic reconeix sobre la teoria de la conspiració, exposant el que els divulgadors acreditats ens fan arribar a través dels seus treballs així com algunes idees que els propis grups afins a les teories conspiratives difonen sobre llurs seus creences.

 

 



Em disposo aquí a enumerar algunes de les idees fonamentals del terraplanisme modern, com a mínim a l'àmbit de parla hispana, encara que moltes es defensen també al terraplanisme anglosaxó.
Resulta difícil dotar de referències a aquestes afirmacions, ja que la majoria apareixen en enormes quantitats tant en publicacions privades (blogs, webs i portals diversos) com en fòrums, i perfils de xarxes socials. De vegades es pot aplicar la dita que cada mestre té el seu llibret, arribant a contradir-se unes a altres. Es poden trobar fàcilment això sí, navegant per la xarxa. Una altra de les formes més habituals, sinó la més habitual de difondre el terraplanisme modern, és el meme (una idea, concepte, situació, expressió o pensament, manifestat en qualsevol tipus de mitjà virtual que es passa de persona a persona, a través sobretot de perfils a les xarxes socials).

Alguns conceptes: 
 
  • La Terra no té curvatura ja que en la nostra experiència diària mai podem apreciar-la ni observar-la de cap manera.
  • Els satèl·lits artificials no existeixen.
  • La gravetat no existeix.
  • L'Antàrtida és un gran mur de gel que envolta la Terra.
  • El Pol Nord està situat al centre de la moneda.
  • El cel és una cúpula de vidre fèrric, i és de el tot infranquejable.
  • Els astres estan projectats a la cúpula. Alguns diuen que per la NASA.
  • Els que mantenen que els astres no estan projectats a la cúpula, afirmen que estan molt a prop, en alguns vídeos a youtube en què es mostra el llançament i posterior seguiment de coets casolans, s'afirma que s'ha arribat a uns 100 m. de el Sol.
  • S'identifica a la NASA amb una entitat malèfica que amaga una suposada veritat i cada grup i / o persona afirma que està en realitat dirigida per Il·luminatis, Maçons, Nazis, alienígenes etc ...
  • Austràlia no existeix, les persones que viuen a Austràlia, són actors. Les persones que alguna vegada han visitat Austràlia, van ser enviades a algun lloc de Sud-amèrica.

 


 

  • Ningú ha pogut entrar al continent Antàrtic ja que hi ha una conspiració mundial per amagar el que allí es troba. Aquesta, estaria controlada per l'exèrcit (sense determinar de quin país) per evitar que ningú s'adoni de la veritat. Algunes persones defensen que més enllà hi haurien terres sense explorar, fins i tot amb dinosaures i altra fauna exòtica o desconeguda.
  • Els cossos i objectes són atrets cap a terra ja que la Terra plana viatja a una acceleració constant, fent per efecte de la inèrcia que tot es mantingui a terra.
  • Les fotografies manades des dels satèl·lits artificials (que no existeixen) són falses.
  • Els oceans no s'enganxen a les esferes, això seria una mentida que ens volen fer creure els "pseudocientífics" de la NASA.
  • A l'espai hi ha un dalt i un baix.
  • La idea de la geologia de la Terra és falsa, el nucli, el mantell, etc ... són un engany.
  • El Gènesi diu que la Terra és plana i que està aguantada per uns pilars.
  • Hi ha una mena de límit en el cel i en les profunditats dels oceans que ens impedeixen anar més enllà, Déu així ho vol, i s'ha comprovat amb coets amateur.
  • Quan veiem el Sol o la Lluna, no veiem realment esferes, veiem cercles plans.
  • El Sol i la Lluna giren al voltant de la Terra, la Lluna una mica més lentament.
  • Totes les estrelles giren entorn a Polaris, que és una estrella fixa.




  • El Gènesi diu que hi ha aigua sobre la volta celeste.
  • El radi de l'òrbita de el sol respecte l'eix de la Terra varia al llarg de l'any: és més petit quan és estiu en l'anell nord, i més gran quan és estiu a l'anell sud. A més, el sol puja i baixa, és a dir, es mou dibuixant un "vuit" al llarg de l'any. Pel que fa als cicles diaris, asseguren que el sol simplement il·lumina una porció de la terra per vegada.
  • Tot i que cap persona educada en la història de la civilització occidental des del segle III d'ara endavant ha cregut que la Terra fos plana, els terraplanistes als EUA es compten en uns 5 milions de persones, segons afirma l'empresa nord-americana YouGov, que es dedica a l'anàlisi d'informació sobre hàbits i opinions, i afirmen que el 2% dels nord-americans decididament diuen que el planeta Terra és pla.

 

Alguns terraplanistes destacats són, l'espanyol Oliver Ibañez Ludlow, famós per haver intercanviat unes paraules a Twiter amb Pedro Duque. El nord-americà John Davis, enginyer informàtic i secretari de laSocietat de la Terra Plana, que presumeix que la seva dona no és terraplanista. O el també nord-americà Eric Dubay, conegut negacionista de l'holocaust Nazi, creacionista, neonazi, defensor de l'existència de l'Atlàntida, etc.


Imatges extretes de unsplash.com

 

 


Cesc Fortuny i Fabré

https://radiografiadelaconspiranoia.wordpress.com

Em van néixer a Barcelona, mentre Morrison enviduava a Pamela. Vaig aprendre a domesticar harmòniques i a exhibir-les en circs de puces, on grans hierofantes em van mostrar el camí que porta a el gran forat. Amb ofici, paletes de la paraula m'han ensenyat a enrajolar casa meva. M'agrada fer surf en ones de soroll, m'agrada ensumar llibres com el gos enganxat a l'entrecuix, i en ocasions, sóc funambulista de sis cordes. De molt jove em va interessar el món audiovisual com a eina per trencar el discurs i el llenguatge estructurat.


La meva formació acadèmica és formalment tècnica i tecnològica. Tècnic especialista en màquines elèctriques, i també en instal·lacions i línies elèctriques. Tècnic de manteniment de maquinari, tècnic Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa, postgrau en administració de xarxes Linux / Unix.

Fundador del col·lectiu de música experimental Artilleria Pesada. Coorganitzador del "Festival Tremó" a Monistrol de Montserrat. Redactor i codirector de la revista cultural La Náusea. Vaig ser membre de col·lectiu artístic Grup Tremó. He participat en certàmens i festivals de música i art experimental. He estat i estic vinculat a diverses bandes musicals. He publicat dos poemaris i estic present en diverses antologies. Interessat en esoterisme i religions comparades, de l'estudi s'alimenta el meu treball artístic.
Escric poesia i narrativa tant en català com en castellà, així com assaigs en diversos mitjans a la xarxa, publicant també diferents treballs musicals a través de net labels i segells independents.
Acompanyo a diversos poetes en recitals, presentacions i performances amb els meus treballs de música experimental.

Residències artístiques:

• "Un bonic jardí per a destrossar". Experimentació sonora per al projecte Zé Pekeño. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, juny 2015).
• "El luto de los colores". Projecte pictòric-poètic integrat per Jaume Vendrell, Cesc Fortuny i Fabré i Marian Raméntol. Acrílic sobre llenç sense bastidor de 2 x 2 m. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, setembre 2011).
• "Metàfora, en busca del lenguaje único". Projecte conjunt amb Marian Raméntol en què s'experimenta amb imatge, so i paraula en perpètua mutació. Centre d'art conemporani Konvent de Cal Rosal, (Berga, Colònia Rosal, agost 2011).

 

 

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris